2009. máj. 16.

Bodzaszörp




"Ha az élet citromot ad nekünk, csináljunk belőle limonádét."
A.Einstein


........és ha még bodzát is ad mellé, akkor álljunk neki a bodzaszörpnek! Az elmúlt évben készítettem először szörpöt és nagyon-nagyon finom lett. A recept természetesen a világhálóról való, de sajnos nem emlékszem pontosan honnan. Ha eszembe jut, pótolom a forrás megjelölését, de bodzaszörp tekintetében ez talán nem olyan főben járó bűn. Egy kicsit macerásabb elkészítésűt választottam, mert azt ígérték, hogy gyönyörű színe lesz. Az is lett.
Íme a recept:


Kell hozzá:

20-25 nagyobb bodzavirág
4 kg cukor
6 l víz
5-6 db citrom
2 zacskó citromsav (10 dkg össz.)
1 kávéskanál nátrium-benzoát

5 l vizben elkeverek 3,5 kg cukrot és felforralom. A maradék fél kiló cukrot karamellizálom, felöntöm 1 l vízzel. A cukrot összekapja, de a további melegítéstől szépen elolvad. A két cukros lét összeöntöm, felforralom, és hagyom hűlni. Mikor már nem forró, beleteszem a citromsavat, a tartósítószert, a felkarikázott citromokat, és természetesen a bodzavirágokat. Mehet bele egy kis citromfű is, esetleg akác, menta. 4-5 napig hagyjuk így naponta 2-3-szor megkeverve. Opcionálisan beszélgetni is lehet vele, nagyon meghálálja!

4 megjegyzés:

duende írta...

Váóó!!! Tök jók a képek! És én meg majd a te receptedet próbálom ki! :)

Lívia írta...

Köszi, igyekszem:) Le akartam fényképezni egy pohár bodzaszörpöt is, kidíszítve. Azzal nem is volt semmi baj, de a fotó, az borzalmas lett. Holnap megcsinálom a te receptedet, a natrium-benzoátból mennyit rakjak bele? Nekem nincs szalicilom.

duende írta...

Mindkettő tartósítószer, csak más. Szerintem ugyanennyit, az 5 literhez.

majd megcsinálod holnap azt a fotót! Csinálj jó sokat, egy csak jó lesz belőle! Én is úgy szoktam.

Lívia írta...

Jó, csak elolvadnak a jégkockák:) Mindegy, lesz bodza jövőre is, addigra profi leszek.