2010. júl. 16.

Fűszerkertem


Fűszerbabér, az új szerzemény






Bazsalikom, mögötte rozmaring cserépben




Rozmaring szabadföldben





Kakukkfű




Menta




Citromfű




Oregánó




Zsálya




Ha nem tévedek, ez borsfű, ugye??


13 megjegyzés:

Ildifolt írta...

Sofia, légyszi árulj el egy titkot, ami persze lehet, hogy nem is titok.
Hol veszed ezeket, hogy azután ilyen szép bokrok fejlődnek belőlük? Hogyan telelteted őket?

Lívia írta...

Két fűszerem van, amit már nagy méretben vettem meg, egy rozmaring-fa és ez a babér. Van itt túlünk 15-20 km-re egy csodálatos kertészet nagyon jó árakkal, nemrég találtam rá, a babért ott vettem. A mandarinomat is sokkal olcsóbban megvehettem volna mint a piacon. A babérfát ugyanúgy kell teleltetni, mint a leandert, télen megy a kisházba. Nálam nagyon jó a klíma a mediterrán növényeknek, védett, napos és párás. Most is szakad rólam a víz:))

Lívia írta...

Compot, azt még elfelejtettem, hogy a többit kis palántaként vettem, de a bazsalikom, csak azóta nő, amióta nem a tescossal próbálkozom, a piacon vettem palántát.

Éva írta...

Itt az ember ellazul és tanul.:-)A babérfa az tényleg újdonság nekem.Nem is tudtam, hogy lehet venni itthon is.Mindegyiket szeretem, a zsályát nem nagyon tudnám mire használni, de majd utánanézek.

Kőrösi Mercédesz írta...

Szia Sofia, nekem meg az a fodros levelű, illetve fehér szélű menta volt újdonság, még nem láttam ilyet. Regényes lehet a kerted, nagyon klassz!
Merci

Thrini írta...

Nagyon szépek és egészségesek a növényeid!
Oregánót még nem tudtam beszerezni.
A rozmaringot felveszed ősszel és beviszed, ugye? Én hagytam cserépben, de lehet, hogy nagyobbat nőne, ha kiültetném. Na, majd jövőre...

Lívia írta...

Éva, örülök, ha jól érzed itt magad. A zsályát még én is ritkán használom, de nagyon szeretem. Most zsályás vajat készülök csinálni.



Merci, képzeld, tavaly almaillatú mentám volt! Most még van citromillatú kakukkfüvem is, csak még nagyon kicsi, és nem fotogén. Még nem igazán regényes a kert, de alakul:)


Thrini, köszönöm! Úgy tervezem, hogy kinn hagyom a rozmaringot a földben, mert amúgy is van két cserép másik, és kísérletezgetek, hol szeret jobban. De takarni fogom. A cserepeseket persze behozom.

Györgyi írta...

Neked kertésznek kellene lenned! Próbálkozom én is a fűszernövényekkel, de a rozmaringon és a zsályán kívül minden satnya. Nem akar nőni. Túl nagy a forróság nekik. Ráadásul a kedvencemet a bazsalikomot, a csigák is a kedvencüknek nyílvánították.Lehet, hogy cserépben kellene tartani? Mi a titka a buja növényeidnek?

Lívia írta...

Boróka, nem tudom, és nem minden növényem buja. Van, ami szeret itt és van, ami nem. A bazsalikomot ki szeretném majd próbálni szabad földben is, mert egy kertész szerint ott jobban nő, eddig nekem sem sikerült, de most jó palántát vettem. Azt hiszem a kertészkedés akkor igazán élvezetes és sikeres, ha játszol vele, türelemmel és sok-sok képzelettel. A kis sámlidon ülve, képzeld el, milyen kertet szeretnél, a növények veszik az adást:)

Györgyi írta...

Képzeletben nincs hiány. Csak a növények nem értik amit mesélek nekik. Nagyapám is ilyen volt. Szerette a növényeket, de nem beszélte a nyelvüket. Az ő emlékére van hortenzia a kertünkben.
Tudok kutyául, rigóul , de növényül sajnos nem. Istenem hányszor példálózom azzal az örökbecsűvel, hogy aki egy növényre nem tud vigyázni az ne akarjon gyereket!
Van gyerekem, állatom, növényem. Mégis folyton elégedetlen vagyok a gondoskodásommal. Ha tehetném sokkal több emberről gondoskodnék. Régen ezt tettem és hiányzik.
A sors iróniája, hogy egy bazsalikomról mégsem tudok.

Lívia írta...

Óh, ne aggódj, éveken át pusztultak a bazsalikomjaim. De a te kerted, így is gyönyörű, Boróka!

Névtelen írta...

Szia Sofia,

azt hiszem nem lakhatunk messze egymástól, lenne rá mód, hogy megtudhassam hol van az a jó kis kertészet?

Lívia írta...

Szia Csilla!
Persze, nem titok:) Nagyigmándon van, a pontos címét nem tudom. Remélem, tetszeni fog!