2009. júl. 26.

Dézsakert



A ház bejárata mellé két oldalra, és a teraszra is dézsakertet tervezek. Régen, Olaszországban mindig elbűvöltek a kisebb-nagyobb cserepekben, a fal mellett és a lépcsőkön sorakozó csodaszép növények és virágok. Egyelőre gyűjtögetem a cserepeket, dézsákat, ami nem könnyű, mert nagyon drágák. Van néhány leanderem, rozmaringom és szeretnék még levendulát is és néhány ideillő évelőt. Olyan növényeket kell keresnem, amiket teleltetni is tudok, szeretik a napot, a teraszra árnyék kedvelőt, és talán egy-két dézsás örökzöldem is lesz. A rácson futó rózsa viszont nem igazán vált be, vagy csak én nem tudom kezelni. Még próbálkozom vele.





A leander igazi mediterrán hangulatot varázsol a ház köré. Nagyon szeretem. Kicsit elcsúsztam a sok rózsaszín irányába, most egy sárgára vágyom, és talán fehér levendulát ültetek majd cserépbe mellé, és még több rozmaringot. Az egynyáriakat nem igazán kedvelem, bár a petúniám isteni illatot áraszt, de csak úgy nyeli a vizet. Ha kimarad egy öntözés, nagyon csúnya tud lenni. Az ampolnás mézvirágaim már mind tönkrementek, hiába locsoltam és tápoldatoztam őket rendszeresen. Szóval, tanulok folyamatosan és keresgélem azokat a növéyeket, amelyek idevágynak éppen az én kertembe.




Ez itt a dédelgetett murvafürtöm (bougainvillea). Trópusi kúszónövény, amit a sparban vettem kis cserépben, és mire hazaértem vele, minden levele és szirma lehullott, csak egy csupasz száracska állt ki a földből. Azért átültettem , nevelgettem, és ez lett belőle. Jövőre talán már hatalmas virágözönbe borítja a bejárat melletti faoszlopot. Persze, ez is rózsaszín.





"Nincs tökéletes virág, mert minden virág tökéletes."

Az utolsó szamuráj c. film



4 megjegyzés:

Scofield írta...

hmmm most szívfájdító programot tartasz?

Lívia írta...

??:) Azt hittem a virág jót tesz a szívnek:)
Amúgy meg ki sem tudok menni a teraszra, annyi a szúnyog:) Viszont sütöttem egy (s)cobblert:)

Jade írta...

Az a leander valami gyonyoru! A murvafurtrol nem hallottam eddig, igaz Anyukam, a sogornom es ferjem csaladja a viragszakertok, nem en...
Amugy gyakran jovok, de ezek szerint nem irogattam, bocsi.
Nagyon tetszenek a fotoid, olyan "beszedesek"!

Lívia írta...

Köszönöm, Judith:) Hát, még én is messze vagyok attól, hogy szakértő legyek. Keress rá a neten a bougainvillea-ra, gyönyörű fotók vannak fenn, érdemes megnézni. Én teljesen beleszerettem:)