2010. máj. 1.

Torrijas



Egyik nap receptet kerestem spanyol videókon, így találtam meg a spanyolok híres, tradicionális desszertjét, a torrijast. Leginkább ünnepeken, főleg húsvétkor készítik ezt a nagyon egyszerű és finom édességet. Nem bántam meg, hogy reggelire készítettem el. Bár bagett szeletekkel jobb és szebb lett volna, de én most sima szeletelt kenyeret használtam. Kb. fél liter tejet felforraltam 4-5 kanál cukorral, egy fél citrom héjával és egész fahéjjal. Van ahol narancshéjjal készítik. Ebbe mártogattam a kenyér szeleteket, engedni kell, hogy jól magába szívja a tejet. Azután felvert tojásban forgattam meg és rögtön kisütöttem forró olajban. A spanyolok többnyire jó tömény fahéjas cukorral szórják meg miután tányérra szedik, vagy mézzel csurgatják meg, én most juharszirupot használtam, mert nagyon szeretem. Finom és egyszerű édesség. Főleg madárcsicsergéssel , bódító tavaszi illattal és egy nagy bögre kávéval körítve és pizsamában lustán majszolgatva a teraszon.








11 megjegyzés:

Névtelen írta...

dejóóóóóóóó reggeled volt ma, Sofia, egészségedre váljon az édesség :o)!!!

Puszi Kr.

Éva írta...

Nagyon megadtad a módját a reggelinek...:-)
Jó itt lenni.
Minden olyan szép itt mindig.
Ha meglátom, hogy írtál, már jövök is ide kényeztetni magam.

Lívia írta...

Kristina, köszönöm! Bizony jó volt:)

Lívia írta...

Éva, köszi! Jövök holnap is, ma sokat fotóztam:)

Daisy írta...

Azon már többször elcsodálkoztam, hogy némely étel , ami nálunk a szegények eledele volt,/ nem pont a bundáskenyér / más országokban, milyen rangot vívott ki magának.
Sosem jutna eszembe, édes bundáskenyeret adni vendégeknek, de, hogy ők mit szólnának, ha mégis azt adnék?

Lívia írta...

Daisy, pedig ott vendégeknek készítik. Finom nagyon, de szerintem reggelire illik leginkább.

Éva írta...

Új az a párna? Mert figyelek ám mindig. Ezt a párnát szerintem még nem láttam a képeiden.:-)
Közben arra is rájöttem, hogy az egyik bögrémen ugyanilyen kis virágok vannak, mint a te készleteden.Csak az enyém más szinösszeállítású. Ha megnézed az alján a készítője nevét, véletlenül nem 'Barakonyi'? Mert nagyon erős a hasonlóság.

Éva írta...

Örülök, hogy jössz holnap is!

Lívia írta...

Éva, egy itteni fazekas mesternél vettem minden cserép dolgomat.

A párna és a takaró is új, féláron adta a tulaj, mert sokáig állt a boltban, és én is hezitáltam. De így nagyon megérte! A hintaágyhoz vettem egyébként, csak azt még le kell takarítanom:)

Éva írta...

Persze, miért is hittem, hogy ugyanaz a fazekas műve. Ezek a minták visszaköszönnek bármilyen fazekas munkáján.
Egyébként elárulom, tegnap hazafelé jövet megálltunk annál a fazekasnál, ahol a múltkori ilyen mintájú bögrém vettem. Naná, hogy vettem megint bögréket.:-)Majd egyszer viszek képeket.
Kiderült, hogy ő csak árul, de 50 fazekassal van kapcsolata. Akár a te fazakasod munkái is lehetnek itt.
Újkér a falu neve,Győr-Moson-Sopron megyében.

Lívia írta...

Most már csak 2-őt veszek, ha nagyon megtetszik valamilyen készlet. És készülök bolházni:) Majd megkérdezem a fazekast, úgyis készülök a kertjét fotózni egyik nap. Nagyon bájos kertjük van.