2010. máj. 15.

Komposztálás



Egy pici kertben is lehet és érdemes komposztálni, de egy ekkorában, mint az enyém, ostobaság lenne kidobálni a szerves hulladékot. A ház mögött található a deszkákból, házilag készült komposztáló, egy hullámpala kerítés mellett, amit egy-két év alatt teljesen befut majd a borostyán. Eleinte féltem, hogy büdös lesz, és a szomszéd panaszkodni fog, mert közvetlenül a kerítésnél van, de nem volt semmi gond. Soha nem volt büdös. Viszont egy-két dologra nem figyeltem eléggé, de ezeket a hibákat ebben az évben már nem követem el. Néha megforgatom, figyelek a nedvességtartalmára, és arra, hogy rétegesen kerüljenek bele a cuccok. Azért fel tudtam használni a tavalyiból is, jócskán terítettem ki a növények alá. Jövőre a felső kertben sok komposztra lesz szükségem, mert szeretnék egy kis zöldséges kertet, és ott fenn igazán ráfér a talajra egy kis tápanyag. Amióta komposztálok, sokkal kevesebb szemetem van. Beledobálok minden zöldséghulladékot, gyümölcshéjakat, tojáshéjat, kávézaccot, famahut, vágott füvet, lomb és gallyhulladékot. A többi már a mikroorganizmusok, baktériumok és gombák dolga. Igazán jó érzés, jó minőségű, tápanyagdús termőföldet előállítani, méghozzá azzal a tudattal, hogy a környezetet is védem. Nemsokára indul az esővíz-gyűjtés is, már csak a hordókat kell megvennem. Két ereszcsatornát is átalakíttattam erre a célra. Ami a növényeknek kell: jó föld, esővíz és sok-sok figyelem. A szaktudás pedig csak rám ragad innen-onnan.





5 megjegyzés:

Thrini írta...

Szia!
Akár csak a mienket látnám, mi is házilag készítettük a keretét a komposztálónak. Nekem csak annyi gondom van vele, hogy nincs aprítónk, és bizony a gallyakat metsző ollóval darabolni, nem kis munka. Szereztem is néhány vízhólyagot. Egyébként én is féltem a szagtól, de a jó komposztnak nem lehet szaga. Nincs a mienknek sem, akkor úgy néz ki, hogy lesz belőle valami. Az biztos, hogy tele van gilisztákkal, ami szintén jó jel. :)
Én is kiviszek minden konyhai hulladékot, bár a fűvel csínján bánunk, mert hogy nem pázsitunk van és bizony kerül benne gyom, azt pedig nem akarom, hogy belekerüljön.

Megyek, előveszem a fűnyírót, hátha ma nem esne...
Kellemes hétvégét!

Lívia írta...

Thrini, én is itt szúrtam el, nem nagyon aprítottam. A szakirodalom szerint amúgy mehet bele a gyom is, de én sem teszek bele. A sok füvemet viszont macerás lenne máshová vinni, bár néha előfordul, mert azt sem akarom, hogy csak fűből álljon a komposzt. Ma nekem is nyírnom kell.
Neked is szép hétvégét!

Éva írta...

Mindig olyan kedvet tudsz csinálni mindehez. Lakótepeli erkélyemen nem szándékozom ilyet csinálni, de ha lenne lehetőségem, a hatásotokra nekiállnék. Neki én!:-)

Éva írta...

Ott azt a művészi, konyhai hulladékos képet vizsgálgatva látok padlizsánhéjat.:-)
Csak nem padlizsánkrém készült belőle? Mert jó kis pirítossal azt nagyon szeretem!!! Amúgy a padlizsánt használom másra is. Cukkini, padlizsán nálam mindig jöhet!Nyári főzéseim alapjai.

Lívia írta...

Éva, én is rajongok a padlizsánkrémért, de ebből most joghurtos padlizsánsaláta készült, sajnos fotó nélkül, viszont igazi, házi joghurtból. Már profi vagyok joghurt készítésben:)