2009. nov. 27.

Kreatív hullám és művészi kupleráj











Víz



"Kívánom neked a csend szépségét, a napfény dicsőségét, a sötétség rejtelmét, a láng hatalmát, a víz és a föld higgadt erejét, a levegő édességét és a szeretetet, mely ott található minden dolgok gyökerében. Az élet csodáját kívánom neked."


Pam Brown





"A zen hagyományból ismeretes az a történet, amelyben egy fiatalember olyan elviselhetetlenül szenved, hogy egyetlen nyugodt pillanata sincs. Ezért fölkeresi a mesterét, és a segítségét kéri. A mester azt javasolja, hogy tegyen egy pohár vízbe egy evőkanál durva sót, keverje el, és igya meg. A tanítvány úgy tesz, ahogy mondja. Persze a víz rettenetesen sós.
- És most - mutat a mester egy forrásra, amely a közelben bugyog fel a földből - önts egy kanál sót a forrásvízbe. A tanítvány megteszi. A mester ekkor utasítja, hogy igyon egy pohárnyit a patakból és a tanítvány észreveszi, hogy a só íze nem észlelhető.
- A probléma nem a sóval van - mondja a mester. - A probléma a tartállyal van. Növelned kell a tartály méretét."



Daniel Gottlieb





"Egyedül a fák ismerhetik a víz titkát."


Jules Renard



2009. nov. 25.

Fák



"A szem rendszerben lát: az egyik szem a fegyház rendszerében, a másik a bordély rendszerében, a vásár rendszerében, a gyerekszoba, a statisztika , a kettős könyvelés, a grafikon rendszerében. Hihetetlenül kevés a tiszta szem, amely a tenger és csillagos ég rendszerében lát, és úgy él, mint a fák testvére."


Hamvas Béla





"Elég ha ebéd után tíz percre ledőlsz pihenni. Elég, ha munkahelyedre lassan és kényelmesen haladsz és néha megállsz, hogy egy fát, vagy virágot, vagy egy madarat megnézz. Elég, ha fél órával üldögélsz tovább a padon, mint amennyit előre szántál magadnak. Mert szépen süt a nap és a szellőnek kellemes, meleg virágszaga van. Elég, ha minden hetedik napon nem dolgozol semmit, csak örvendesz annak, hogy élsz és hogy szép a világ, amiben élsz."


Wass Albert





"A gyerekek született panteisták, világlátásukat még nem terelte valamilyen szokványos mederbe a kultúra vagy a nyelv. Az ő szemükben még isteninek tűnik az egész titkokkal és erővel teli világ. Ahogy elsajátítjuk a nyelvet, elkezdjük rögzített osztályokba sorolni az érzéki észleléseinket. Meglátunk egy fát és azt mondjuk: "fa", és úgy gondoljuk, ezzel végeztünk is. Azt hisszük, most már töviről hegyire mindent tudunk róla, és egy futó pillantást vetve rá, odébb is állunk. Közben azonban elmulasztjuk észrevenni a páratlanságát, jelenléte súlyát, léte egyedi természetét. Hályogot vonunk a szemünk elé, a szavak és az előfeltételezések ködét. Csak a szokatlan, a megrázó, hatol át ezen a ködön és zökkent ki minket tespedtségünkből."


Paul Harrison





"Minél magasabbra nő a fa fel az égbe, annál mélyebbre nyúlnak a gyökerei le a sárba."


Friedrich Nietzsche

2009. nov. 24.

Cicák római tálban




Szemlélődés




"Csak azok a pillanatok a megismerés pillanatai, amikor minden ítélkezés és kritika elhallgat bennünk."



Rudolf Steiner





"A bölcs élet a tettrekészség és a szemlélődés elegye."


Morgan Scott Peck






"Homályos és torz az akarat pillantása. Csak amikor nem kívánunk semmit, csak amikor tekintetünk tiszta szemlélődésbe kezd, akkor tárul fel előttünk a dolgok lelke, a szépség.......Abban a pillanatban, amikor az akarat elszunnyad és teret nyer a szemlélődés, a tiszta látás és odaadás, minden megváltozik. Az ember innentől nem hasznos vagy veszélyes, érdeklődő vagy unalmas, jóságos vagy nyers, erős vagy gyönge. Természetté válik, széppé és érdekessé, mint minden dolog, amelyre a tiszta szemlélődés irányul. Mert a szemlélődés nem kutatás vagy kritika, semmi más, csak szeretet. Lelkünk legmagasabb és legkívánatosabb állapota: a vágyakozástól megszabadult szeretet."



Hermann Hesse






"A leggyorsabb cselekvés is csigalassúságú a szemlélődésben fogant minőségi gondolat sasröptéhez mérten."


"Hogyan is olvasom a Szentírást? Be kell vallanom, hogy nem értelmezve. Hát akkor hogyan? Úgy, ahogy a csillagos égboltot nézem, egy fa koronáját, vagy a tenger szívverését. Nem értelmezve, hanem szemlélődve."


Pilinszky János





"A meditáció pusztán a tudatosság állapotát jelenti. Olyan ez, mint a tükör - gondolod, hogy a tükör próbál bármire is összpontosítani? Akármi áll elé, azt ő azonnal visszatükrözi - de teljesen közömbös marad. Odaállhat egy gyönyörű nő vagy akár egy nagyon ronda - neki mindegy , az sem érdekli, ha éppen senki nem áll elé. A tükör egyszerűen csak visszatükrözi azt, ami megjelenik előtte. A meditáció ugyanígy nem más, mint egy mindent visszatükröző tudatosság. Csak nézed, akármi is áll eléd. És egy idő után ebben a szenvtelen szemlélődésben az elme végleg eltűnik."


Osho





2009. nov. 19.

Paprikás krumpli amaránttal



Duende írt mostanában az amarántról, az inkák ősi kincséről, a gabonák királyáról. Már egy ideje terveztem, hogy kipróbálom, és ő most megadta a végső lökést. Télen sok gabonát eszem, leginkább barnarizst, kölest, bulgurt, és folyamatosan kutatok új, egyszerű receptek után. Így találtam a neten ezt az ötletet, miszerint a paprikás krumplihoz főzzünk egy fél maroknyi amaránt magot. Én tettem hozzá 3 evőkanállal, amikor a krumpli félig megpuhult, és azt hittem, hogy a magok majd megduzzadnak. Nem így lett, szinte észre sem lehet venni benne az amarántot, és az ízén sem változtatott, viszont sűrűbb lett tőle egy kicsit. Szóval ez egy teljesen átlagos, finom paprikás krumpli, láthatatlan amaránttal, de a tudat a lényeg, hogy ez a paprikás krumpli tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. És szokásomtól eltérően, virslivel is. De ez néha belefér.

2009. nov. 16.

Természet



"A természet folyvást gondoskodik az emberi boldogság legfőbb eszközeiről. Figyeld meg, mint nő a gabona, mint fakad a bimbó, haladj ziháló tüdővel az eke mögött, olvass, gondolkodj, szeress, mert ezek a dolgok, amik az embert boldoggá teszik."



Alekszej Szergejevics Puskin





"Azért szeretünk a szabad természetben lenni, mert ennek nincs rólunk véleménye."


Friedrich Nietzsche





"A természet része vagy, nem kevésbé, mint a csillagok, a fák, és jogod van ahhoz, hogy itt legyél. És akár tisztában vagy vele, akár nem, a világegyetem terv szerint fejlődik."


Max Ehrman





Mikor az éj leszáll s a csillagok feljőnek, mikor a világ szavai elhalnak, elkezd beszélni a természet, akkor a végtelen mindenség megnyílik, s az ember lelke lát."


Jókai Mór





"Igazat beszélj, és az egész természet az összes szellemekkel melléd áll! Igazat beszélj, és minden élő és élettelen is téged fog igazolni, még a fű gyökerei is megmozdulnak a föld alatt, hogy melletted tanúskodjanak."


Ralph Waldo Emerson