2009. nov. 7.

Egyedül



"A magány nehéz. Novemberben kinézni reggel a szürke derengésbe, kijönni a tornácra-, és nincs senki, senki. A hegyoldalon barna levelekre szürke köd telepszik. Ezt az érzést csak a legerősebb ellenméreggel lehet gyógyítani. Mi az? A tudat, hogy az ember egyedül át tudja élni a világ legnagyobb szépségeit, éspedig nem képzeletben, elégtételként, hanem, mint az örök egy, aki a legközelebb áll a mindenséghez. Az ember csak közösségben élhet boldogan, de csak a magányban lehet isten."


Hamvas Béla: Magyar Hüperion





"Magam vagyok az örökös magányban.
Akár a víz. Akár az anyaföld."


Pilinszky János





"Amikor te egyedül vagy, akkor nem egyszerűen egyedül vagy - te magányos vagy. A magány és az egyedüllét között pedig óriási különbség van. Amikor magányos vagy, akkor a másikra gondolsz, hiányolod a másikat. A magányosság egy negatív állapot. Úgy érzed, jobb lenne ha a másik - a barátod, a feleséged, az anyád, a szerelmed, a férjed - ott lenne. Jobb lenne, ha a másik ott lenne veled...de nincs ott. A magány a másik hiánya. Az egyedüllét viszont önmagunk jelenléte. Az egyedüllét nagyon pozitív, egy jelenlét, egy túlcsorduló jelenlét. Annyira szétárad a jelenléted, hogy betöltheted vele az egész világegyetemet, és senki másra nincs szükséged."


Osho





"A magány az emberi létezés egyik legmélyebb élménye és feltétele. Az ember az egyetlen lény, amelyik tudja, hogy egyedül van."


Octavio Paz





"A magány az az állapot, amikor valakiben háború zajlik, belső háború, az egyedüllét meg az az állapot, amikor valakiben nincs harc, benne az angyal és az ördög békét kötött."


Csernus Imre






"Aki önmagát a külvilágtól függővé teszi, előbb-utóbb boldogtalan lesz."


Müller Péter

3 megjegyzés:

Raindrop írta...

Csodálatos, csodálatos!!!

Raindrop írta...

Most látom csak a kis séta partnered!
:DDDDD

Lívia írta...

Köszi, Raindrop! Jött velem három macska is, majd teszek fel fotót róluk:)