2009. nov. 25.

Fák



"A szem rendszerben lát: az egyik szem a fegyház rendszerében, a másik a bordély rendszerében, a vásár rendszerében, a gyerekszoba, a statisztika , a kettős könyvelés, a grafikon rendszerében. Hihetetlenül kevés a tiszta szem, amely a tenger és csillagos ég rendszerében lát, és úgy él, mint a fák testvére."


Hamvas Béla





"Elég ha ebéd után tíz percre ledőlsz pihenni. Elég, ha munkahelyedre lassan és kényelmesen haladsz és néha megállsz, hogy egy fát, vagy virágot, vagy egy madarat megnézz. Elég, ha fél órával üldögélsz tovább a padon, mint amennyit előre szántál magadnak. Mert szépen süt a nap és a szellőnek kellemes, meleg virágszaga van. Elég, ha minden hetedik napon nem dolgozol semmit, csak örvendesz annak, hogy élsz és hogy szép a világ, amiben élsz."


Wass Albert





"A gyerekek született panteisták, világlátásukat még nem terelte valamilyen szokványos mederbe a kultúra vagy a nyelv. Az ő szemükben még isteninek tűnik az egész titkokkal és erővel teli világ. Ahogy elsajátítjuk a nyelvet, elkezdjük rögzített osztályokba sorolni az érzéki észleléseinket. Meglátunk egy fát és azt mondjuk: "fa", és úgy gondoljuk, ezzel végeztünk is. Azt hisszük, most már töviről hegyire mindent tudunk róla, és egy futó pillantást vetve rá, odébb is állunk. Közben azonban elmulasztjuk észrevenni a páratlanságát, jelenléte súlyát, léte egyedi természetét. Hályogot vonunk a szemünk elé, a szavak és az előfeltételezések ködét. Csak a szokatlan, a megrázó, hatol át ezen a ködön és zökkent ki minket tespedtségünkből."


Paul Harrison





"Minél magasabbra nő a fa fel az égbe, annál mélyebbre nyúlnak a gyökerei le a sárba."


Friedrich Nietzsche

10 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Köszönöm Sofia, hogy mára is kaptam tőled egy kis útravalót, még ha csak így estetájt is. Klassz, hogy egy téma köré ilyen szépen összegyűjtöd a magvas gondolatokat és megfűszerezed a képeiddel...

Lívia írta...

Nagyon szívesen, Zsuzsa! Amikor elkezdtem írni a blogot, nem így terveztem, de így alakult. Ezek az idézetek jobban elmondják amit élek, mintha én beszélnék:)
És örülök minden visszajelzésnek. Köszönöm:)

duende írta...

Jók... :)

Felhőlány írta...

Szia Sofia!
Köszönöm szépen, hogy feliratkoztál hozzám, és köszönöm, hogy ezáltal "megtalálhattam" a blogodat! Az a harmónia, szépség, nőiesség, pozitív energia ami a blogodból árad, nagyon megérintett! Mától rendszeresen jövök hozzád töltekezni! Köszönöm szépen! :o)

Lívia írta...

Köszönöm, Duende:)

Lívia írta...

Szia Felhőlány!

Köszönöm szépen a kedves szavaidat, gyere bármikor! Sokat vagyok nálad, már főztem is tőled, nem is egyet! Majd egyszer felteszem, bár én nem vagyok egy nagy szakácsnő:)

Maruxanascimento @ gmail.com írta...

Nietzsche, recuerda a ciertos políticos tergiversando la realidad,
no profundizan en el lodo, si en la tierra....cuanto engaño puede contener una sencilla palabra.
un beso y buenas noches.

Maruxa.

Lívia írta...

Hola Maruxa!
Los politicos no me interesan en absoluto. Esta frase pero cuadra con mi experienca muchissimo. La realidad es muy profundo, cada uno vive esta profundidad siguiendo su coraje y corazón. Nietzsche tiene muchos vistazos de verdad, como aquellos que no creen, sino buscan respuestas propias.
Un abrazo grande

Palócprovence írta...

Jó Nálad lenni! :))
http://palocprovence.blogspot.com/2009/11/ahol-jo-lenni.html

Lívia írta...

Köszönöm, Palócprovence:)