2009. nov. 24.

Szemlélődés




"Csak azok a pillanatok a megismerés pillanatai, amikor minden ítélkezés és kritika elhallgat bennünk."



Rudolf Steiner





"A bölcs élet a tettrekészség és a szemlélődés elegye."


Morgan Scott Peck






"Homályos és torz az akarat pillantása. Csak amikor nem kívánunk semmit, csak amikor tekintetünk tiszta szemlélődésbe kezd, akkor tárul fel előttünk a dolgok lelke, a szépség.......Abban a pillanatban, amikor az akarat elszunnyad és teret nyer a szemlélődés, a tiszta látás és odaadás, minden megváltozik. Az ember innentől nem hasznos vagy veszélyes, érdeklődő vagy unalmas, jóságos vagy nyers, erős vagy gyönge. Természetté válik, széppé és érdekessé, mint minden dolog, amelyre a tiszta szemlélődés irányul. Mert a szemlélődés nem kutatás vagy kritika, semmi más, csak szeretet. Lelkünk legmagasabb és legkívánatosabb állapota: a vágyakozástól megszabadult szeretet."



Hermann Hesse






"A leggyorsabb cselekvés is csigalassúságú a szemlélődésben fogant minőségi gondolat sasröptéhez mérten."


"Hogyan is olvasom a Szentírást? Be kell vallanom, hogy nem értelmezve. Hát akkor hogyan? Úgy, ahogy a csillagos égboltot nézem, egy fa koronáját, vagy a tenger szívverését. Nem értelmezve, hanem szemlélődve."


Pilinszky János





"A meditáció pusztán a tudatosság állapotát jelenti. Olyan ez, mint a tükör - gondolod, hogy a tükör próbál bármire is összpontosítani? Akármi áll elé, azt ő azonnal visszatükrözi - de teljesen közömbös marad. Odaállhat egy gyönyörű nő vagy akár egy nagyon ronda - neki mindegy , az sem érdekli, ha éppen senki nem áll elé. A tükör egyszerűen csak visszatükrözi azt, ami megjelenik előtte. A meditáció ugyanígy nem más, mint egy mindent visszatükröző tudatosság. Csak nézed, akármi is áll eléd. És egy idő után ebben a szenvtelen szemlélődésben az elme végleg eltűnik."


Osho





1 megjegyzés:

Daisy írta...

Ha nem a Balatont hívnák így, azt mondanám, ezek a képek akár a magyar tengerparton is készülhettek volna. Nem is gondoltam, hogy egy kiragadott részlet, megállított kép ilyen látványos tud lenni.Megint lelkiismeret háborgásom van, mert nem megyek sétálni, hogy én is lássam ezt, ha nem is úgy, mint Te.