2009. okt. 8.

Szőlőkúra, jóga.....vagy amihez kedvünk van




Néhány hete újra jógázom, és nagyon élvezem, hogy egyre hajlékonyabb vagyok. A jóga persze sokkal többet "tud" ennél, de az én utam más volt. Ennek ellenére csak javasolni tudom, mert valóságos csodát művel a testtel. Rugalmassá tesz, fiatalít, és a gyakorlatok során a testre összpontosítva a mentális nyugalom állapotát segíti elő. Az elmúlt években a depresszióm közben és után, annyira magamba zuhantam, hogy enyhén szólva kissé meghíztam. Egyáltalán nem törődtem a testemmel, mintha nem is lett volna. Ami nem baj, mert leginkább ez vezetett ahhoz a mély felismeréshez, hogy sokkal, de sokkal többek vagyunk, mint test, csontok, hús, és néhány liter vér. Hogy nem a testedben zajló kémiai és biológiai folyamatok áldozata vagy -ez csak addig van így, míg a testtel és elmével azonosulsz - hanem éppen fordítva zajlik mindez. A tudat hullámhossza, frekvenciája - mint energia - hat lefelé, az alacsonyabb rezgészszintű anyagi részecskékre, tehát a testre, a sejtekre. Ha te boldog vagy, a sejtjeid is boldogok, ha tele vagy negatív érzelmekkel, elfojtásokkal, emlékekkel, akkor a sejtek ennek megfelelően "rezegnek". Az immunrendszer, egy mélyebb szinten, valójában te vagy! Az, ahogy élsz, ahogy gondolkodsz magadról és a világról, ahogy figyelsz magadra és a világra, ahogy törődsz magaddal és a világgal, ahogy szereted magadat és a világot. Gyönyörűséges út önmagunk és a világ felfedezése, de csak ha képes vagy megkérdőjelezni mindazt a tudást, amit most igaznak vélsz, ha nyitott vagy arra, hogy új utakra térj, vagy épp eltévedj, mert épp arra van szükséged. A kulcsszó: a figyelem. Mert a tiszta figyelem olyan belső csendet teremt, amiben megláthatjuk könnyedén milyen tudattalan folyamatok irányítanak bennünket, megláthatjuk rögzült mintáinkat, gépies cselekedeteinket, azt, hogy alvajáróként rohanunk át az életünkön, folyton halogatva azt, hogy valóban éljünk. A test mindig jelez, bízhatunk benne. Nekem most éppen azt jelzi, hogy egyek sok-sok szőlőt, ugyanis az jutott eszembe, hogy tartok egy háromnapos szőlő-kúrát. Nem vitatkozom, belevágok, addig sem kell főznöm. Szőlő, napi öt adagban elosztva, és sok víz, amit amúgy is sokat iszom. És hogy kellőképpen megéljem hedonista hajlamomat, a fürdővizet három napon keresztül teledobálom szőlő levelekkel.





"A test csupán a szellem külső burka: azt kell tennie, amit szelleme diktál."


Vivekánanda





"Minél inkább életre kelted testedet, annál tudatosabbá válsz önvalódban."


Yesudian




"Ha meg tudsz szüntetni minden nyugtalan tevékenységet, előbukkan lényegi természeted."


Lao-ce

6 megjegyzés:

Edó írta...

A joga tenyleg csodakra kepes,en is probaltam,de nekem kifejezetten unalmas,keptelen lennek hosszu tavon csinalni,ezert vagyok aerobic parti:)A mozgas mindenkepp kell, amiota rendszeresen sportolok,meg az eletszemleletem is teljesen mas.A szolokura honnan jott neked? Kivancsi vagyok a beszamolorol!

Lívia írta...

Szia Edó! A lányom is aerobicozik. Én sosem voltam egy sportolós típus, ami erőteljesebbb mozgást igényel, nálam csak a tánc jöhet szóba. Majd írok arról is.

Szoktam szőlőnapokat tartani, egyet-egyet, de most olvastam erről a háromnapos kúráról, és úgy gondoltam, rosszat nem tehet. Van még 2-3 kg plusz kilóm, és a gyomornak is jót tesz egy kis pihenő. A vitaminokról nem is szólva, amit csak természetesen vagyok hajlandó bevinni a szervezetembe:) És persze, majd beszámolok:)

Raindrop írta...

2 hete vettem le a polcról a jóga könyvet amit vagy 2 éve kaptam a barátnőmtől. Már sokszor elhatároztam, hogy belekezdek, de mindig volt valami. Vagy lustaság, vagy kedvetlenség, vagy időhiány. Most ezt jelnek veszem, és tényleg belefogok.
A szőlőmagokkal azért vigyázz.

Lívia írta...

Raindrop, csináld csak, de csak ha kedved van, ne erőltesd. Dvd-ről könnyebb lenne, mint könyvből.
Mi a baj a szőlőmagokkal?:)

Raindrop írta...

Tudom, hogy dvd-vel könnyebb, de nincs lemezem. Nem erőltetem, ezért is várt 2 évig. Most úgy érzem kéne valami drasztikus, látványos változást eszközölni magamon, nagyon leamortizálódtam az elmúlt hónapokban. Sok a gond. :) Erre éppen jó lenne a jóga.
A magok beleszorulnak a bélben a redőkbe. Nem szabad belőlük sokat enni, holott a szőlőmag kivonata nagyon egészséges.

Lívia írta...

Ez akkor lehet gond, ha rostszegény az étrendje valakinek.