2009. okt. 21.

Chilis tészta tudatosan




Daisytől és Raindroptól kaptam felkérést, írjak arról, mennyire vagyok tudatos vásárló. A tudatosság témához egy új blogot kellene nyitnom, hiszen mindenki azt hiszi, hogy tudatos, nem? Tedd fel ezt a kérdést néhány embernek: te tudatos vagy vagy tudattalan? Persze, ha valamire nagyobb figyelmet fordítasz, van benne valami, ha tudatosnak nevezed magad. De hiába vagy tudatában cselekedeteidnek, ha nem vagy tudatában azoknak a hatásoknak, erőknek, amelyek döntéseidet determinálják. Szóval ez egy izgalmas, összetett és hosszú téma. A lényeg, hogy nem tartom magam tudatos vásárlónak, mint ahogy vegetáriánusnak sem tartom magam csak azért mert nem eszem húst. Sokáig nem értettem, miért idegesít, ha megkérdezik a születési jegyemet. Később rájöttem. Mert ha megmondom, akkor jönnek a címkék, meg a dobozok: áá, akkor ilyen vagy, meg olyan. Eldöntik, és ugyanolyan leszek a szemükben akkor is ha húsz évig nem látnak. Ilyen az elme. A kondicionált elme. A tudattalan. Persze nagyon szép dolog ha valaki tudatos vásárló akar lenni, vagy vegetáriánus, vagy bármi, csakhogy ez magával vonja azt is, hogy elkülönülsz a másik csoporttól, ítélkezel, győzködsz, és sajnos kevesen érzik, hogy ezek milyen negatív energiák. És ez folyik ma kis hazánkban, a korlátoktól nem működik a látás. Mindenki harcol, küzd és szembenáll a másik emberrel, aki nem úgy gondolkodik, ahogy ő, és nem abban hisz, amiben ő. Sok ilyen csoport van, nagyon sok. A bal meg a jobb, a hívők, meg az ateisták, a magyarok, meg a még magyarabbak, a romák meg a nem romák. Ha valamit elvből csinálsz és nem azért mert természetesen jön, abból csak gyűlölködés származik. Amikor természetes vagy, akkor hagyod a többieknek is, hogy megtalálják a maguk útját ahhoz, hogy ők is természetessé, önazonossá váljanak. Szóval tudatos is vagyok, meg nem is. Azt vásárolom, ami jólesik, amit megengedhetek magamnak, amire szükségem van. Komposztálok, kosarat hordok a piacra, multiba csak állateledelért megyek, karácsonykor nem ajándékozunk, csak jól érezzük magunkat. Nem használok öblítőt, nincs mikróm. A mobilom telefonszámlája átlag háromezer forint, és el is dobnám jó messzire, ha nem kellene a munkámhoz. Nevetségesen kevés a villanyszámlám, mivel 9-kor már alszom, és hetente egyszer mosok. Alapvetően nagyon egyszerűen élek és étkezem, mert így érzem jól magam. Volt úgy, hogy mástól éreztem jól magam, és igen sokat tanultam belőle. Semmi készétel - bár sokat ettem életemben - de bevallom a kedvenc chilis tésztámhoz, csak olasz hámozott paradicsomkonzervet, és olasz durumtésztát használok. Tudatosan. De az is lehet, hogy tudatalatt vonzódom az olasz iparhoz, ugyanis az ük-nagypapám olasz volt. Szóval, mindenkit támogatok, nincs kivételezés. Egyvalamiben viszont nem ismerek tréfát: mindent megteszek azért, hogy a magyar egészségügynek egy fillért se kelljen rám költenie. Azért ez se semmi, igaz?



7 megjegyzés:

Daisy írta...

Hát, ezt jól összefoglaltad! Tulajdonképpen én is valahogy így érzem,csak nem tudom ilyen frappánsan megfogalmazni. Az olasz paradicsommal egyet értek! A durumtészta nálam is tudatos, most gyönyörű színes, olasz tésztáim vannak.

Lívia írta...

Köszi, Daisy! Lényeg az érzés, mindig akad valaki, aki le tudja írni. Én befőzni nem tudok (meg még sok mindent) De ki tudja, mit hoz az élet, nem igaz?

Daisy írta...

Az nem igaz, hogy nem tudsz befőzni, csak eddig nem volt, ami előhozza belőled az elrejtett tudást.Ha lesz, ami ösztönözzön, meglátod, menni fog. / itt egy kacsintós smile lenne/

Lívia írta...

Lehet. De most már megvárom vele az unokákat:) Magamnak lusta vagyok nekiállni. Csak olyan jó csodálni a gyönyörű kamrákat! A fiam szakács lett, a lányom pedig sokkal többet főz, mint én főztem anno. Úgyhogy nagy kárt nem csináltam:)

Ildifolt írta...

Az este kilenc órai alvásért irigyellek, én van, hogy fél nyolckor érek haza. Pedig szívesen aludnék már korán. De majd egyszer. Egyébként a fő fonal nálam - nálunk is: az egészségügynek egy fillért sem. Csak ha nagyon muszáj. Szerencsére nem muszáj. Úgy élünk, hogy ne kelljen. Ahogy mondják: az ember alapállapota az egészség.

Lívia írta...

Kedves Compot, én nagyon szeretek jól aludni, és jó, hogy megtehetem. Igazad van, amit az egészségről írtál, sokat tehetünk érte. Szép napot kívánok neked:)

Frida írta...

Itt kalandoztam és kedvet kaptam a chilis tésztára, így rögtön meg is csináltam.:))