2009. okt. 19.

Bőség



A zöldségesnél járva éppen a heti gyümölcs-zöldség adagomat vásároltam meg, amikor egy - eddig csak fotón látott - csodás színű gyümölcs kedvesen rám mosolygott. Ebben nem is az a fura, hogy mosolygott, hanem az, hogy éppen tegnap olvastam a gránátalmáról, és ebben a zöldségesben én még eddig sohasem láttam. Most pedig ott volt előttem a pulton, rajta az ára, amiből 3 kg szőlőt is lehet vásárolni. Mondanám, hogy nem tudtam neki ellenállni, de nem igaz, mert meg sem próbáltam. Még soha nem kóstoltam, de az univerzum valamiért azt szeretné, ha én ma gránátalmát ennék. Egyébként mitikus gyümölcs, az istenek gyümölcsének is nevezik, és a szerelem, a termékenység és a bőség jelképe. Élettani szempontból kiemelkedik antioxidáns tartalma, ami háromszor nagyobb például, mint a vörösbornak vagy a zöld teának. Az ára kicsit húzós, de ha egy ebédet vagy vacsorát váltunk ki vele néha-néha, már megéri. Az íze kicsit hasonlít a ribizliéhez, és a magokat kell enni belőle, valamint a levét ki lehet facsarni. Nagyon finom! Éppen csak belekóstoltam és persze lefotóztam, mert holnap reggelire fogom elfogyasztani. A múlt heti szőlőkúrám egyébként nem jött össze, pontosabban másfél napig bírtam, és azóta a mai napig rá sem bírtam nézni a szőlőre. De nem baj, maradok az eddig bevált heti egy vagy két gyümölcsnapnál, amit néha megkoronázok egy gránátalmával is. Amit, jut eszembe, piros ruhában, vagy meztelenül ajánlatos fogyasztani, mivel kissé fröcsköl és a leve nagyon fog.





"Egyszer réges-régen, egy távoli vidéken élt egy fiatalember, aki egy nap felkereste az erdő mélyén lakó spirituális mestert, és így szólt hozzá:

- Korlátlan jólétre és bőségre szeretnék szert tenni, hogy ezzel a határtalan gazdagsággal embertársaimat szolgálhassam, és jobbá tehessem a világot. Kérlek áruld el, hogyan teremthetem meg ezt az életemben?

A mester pedig így felelt:

- Minden emberi lény szívében két istennő lakozik, és mindenki határtalanul szereti ezt a két felsőbbrendű lényt. Van azonban még egy fontos titok, amelyet megosztok veled. Bár az ember mindkét istennőbe szerelmes, egyikükre mégis nagyobb figyelmet kell fordítania Ő Szaraszvati, a tudás istennője. Keresd őt, szeresd őt és szenteld neki minden figyelmedet. A másik istennő, Lakshmi, a bőség istennője. Ha Szaraszvatinak szenteled a figyelmedet, Lakshmi roppant féltékeny lesz, és így egyre több figyelmet fordít majd rád. Minél többet foglalkozol a tudás istennőjével, annál inkább igyekszik majd a bőség istennője a kegyedben járni. Követni fog, bárhová mégy is, soha nem hagy el téged, és így elnyered a vágyott jólétet......


A tudásban, a vágyban és a szellemben erő rejlik, s e benned rejlő erő által teremthetsz jólétet és bőséget életedben."



Deepak Chopra






"Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is képes gazdaggá tenni a saját és mások életét."


Anthony de Mello

9 megjegyzés:

Daisy írta...

A gránátalmád nagyon szép piros, ez biztosan édes is lesz. Felénk is ritkán lehet kapni, ha mégis, akkor sem piros, csak fakósárgás. Ennek persze a magjai sem jóízűek és nem is lehet kinyomni a levét. Amikor találtam szép pirosat, kiszedtem a magjait és lefagyasztottam, míg találok egy jó receptet.Azt sajnáltam is, olyan édes volt.

Lívia írta...

Már megkóstoltam, isteni finom! Utánanézek, lehet-e ültetni gránátalma bokrot:)

Daisy írta...

A fügefám sem terem, nem érzi jól magát.
Látogass el hozzám, meghívlak.

Palócprovence írta...

A gránátalma a védett, napos helyet és a laza talajt kedveli. Ja, és nálunk is télálló - állítólag. Onnan tudom, hogy én is régóta fontolgatom a beszerzését.

Raindrop írta...

Van kedves a körkérdéshez? :)

Még sosem ettem gránátalmát, ha látok megpróbálkozom vele. Kiváncsi vagyok! :)

Lívia írta...

Palócprovence, köszönöm! Ha így van, ültetek, nekem nagyon ízlik. De ha itt megterem, akkor miért ilyen drága??

Lívia írta...

Szia Raindrop:) Közben már meg is válaszoltam, köszönöm a kérdést!

Kóstold meg, ha teheted, nagyon finom:)

Renata Kalman írta...

A férjem szokott gránátalmát venni.
Igen a tudás...valahogy én is azt szomjazom, ilyenkor eszembe sem jut a bőség.
Egy könyv nekem többet ér, mint sok olyan dolog, amit mások létfontosságúnak tartanak.

Lívia írta...

Ezzel én is így vagyok, Renáta. Bár mostanában a kert elsőbbséget élvez a könyvekkel szemben.