2009. szept. 11.

Utak



" A valósághoz vezető út nem könnyű. Először is az ember nem a térképpel együtt született. Előbb meg kell rajzolni, ez pedig erőfeszítést kíván. Minél nagyobb erőfeszítés megtételére vagyunk hajlandóak, annál nagyobb és pontosabb térképünk lesz. Ám sokan nem hajlandók semmilyen erőfeszítésre. Mások befejezik a rajzolást kamaszkoruk végére. Az ő térképük kicsi marad és vázlatos, a világról alkotott képük egyoldalú és félrevezető. Életük delén az emberek rendszerint felhagynak térképük rajzolásával. Úgy érzik térképük teljes, világnézetük helyes( sőt szent és sérthetetlen) és semmi szükségük nincsen újabb értesülésekre. Mintha kifáradtak volna."

Morgan Scott Peck





"A könyv mindenkinek ugyanazt mondja, de nem mindenki tudja olvasni. Én is a könyvet vádoltam, ahelyett, hogy magamban kerestem volna a hibát. Nem értettem meg, hogy magamba kell mélyednem, ez az út vezet az igazsághoz, csak így találhatom meg minden titkok nyitját. Nem találtam ki, hogy lelkünk a nagy alkimista, aki aranyat csinál az olcsó ólomból, nem sejtettem, hogy minden szívben ott bugyog az örök ifjúság forrása. Igazam volt, amikor megéreztem, hogy ezek a könyvek nem ok nélkül maradtak nálam, nem ok nélkül akadtam rájuk az utolsó pillanatban. A megmenekülés, az élet, a boldogság, minden bennük volt."


Heltai Jenő





" Az út, mely a világból önmagunkhoz vezet, hosszú és bonyolult, s tele van ilyen kínos kitérőkkel, melyeknek értelmét, jelentőségét sokára ismerjük csak fel."


"Egy napon útra kel a lélek, s a világ csak zavar. Szándéktalanul, készületlenül, akaratlanul olyan expedíciókra indulunk, melyekhez odamérve egy indiai út hétvégi, filléres kirádulásak tetszik."



"Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás."


Márai Sándor






"Minden ember kötelessége, hogy megértse a lélek útját: megértse, hogy honnan, hová."


Rudolf Steiner




"Két út áll előttetek: vagy ti uralkodtok az elmétek fölött, vagy az elmétek uralkodik fölöttetek."

Paulo Coelho



"Az élet nem más, mint úton lenni hazafelé."

Herman Melville






"Az ember azonban csak akkor dönthet a saját útja mellett, ha azt tartja legjobbnak az önmaga számára. Ha valamilyen más utat jobbnak tartana, akkor azt élné és fejlesztené a saját útja helyett. A többi út erkölcsi, társadalmi, politikai, filozófiai és vallási konvenció. Az a tény, hogy a konvenciók mindig virágoznak valamilyen formában, azt bizonyítja, hogy az emberek elsöprő többsége nem a saját útját járja, hanem a konvenciót választja, s ennek következtében nem önmagát fejleszti, hanem egy módszert, s vele a saját teljességének rovására egy kollektívumot."


Carl Gustav Jung






"Hosszú utazás ez. És ha az érettségi fok nem azonos két emberben, a válás beláthatatlan ideig eltarthat. Szerettem őt, ezért menni hagytam a maga útján. A vérnél ősibb kötéssel tartozik hozzám, de még néhány fordulót meg kell tennie a nagy spirál körtáncban, hogy szorosan együtt haladhassunk."

Szepes Mária



" A bölcs nem vitatkozik. Hallgat, és csendben halad az útján."

White Eagle






"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra."


Weöres Sándor




4 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon tetszenek ezek az egy-egy címhez (témához) rendelt sorozataid. Sokszor csodálom, mennyi szépségre akadsz.
Ha van kedved, gyere játszani:
http://napmatka.blogspot.com/2009/09/miert-is.html

Lívia írta...

Köszönöm. Fura, hogy amikor blogolni kezdtem, egyáltalán nem gondoltam idézetekre, azt sem tudtam, miről fogok írni. Csak úgy jött. És jön. De csak ha hagyom és nem akarom, tudod, mint a versek:)

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon szépek a versek és az idézetek. Különösen tetszenek a képek, amiket hozzájuk csatolsz.
További szép napot!

Lívia írta...

Köszönöm, Gabcsi, a látogatást is. Kezdő hobbifotós vagyok, nagyon élvezem. Neked is szép napot!