2009. dec. 31.

Misztérium, varázslat, véletlen



"- Na és mikor kezdődik a varázslat?
Ültünk egymás mellett, néztük a hegyeket.
- Akkor kezdődött, amikor a Föld született. Stargirl lehunyta a szemét. Arcát bearanyozta a lenyugvó nap. - Sose szűnik meg. Mindig itt van. Mindig...A Föld beszél hozzánk, de nem halljuk, olyan lármát csapnak az érzékeink. Néha ki kell kapcsolnunk őket, mármint az érzékeinket. Akkor - talán - elér hozzánk a Föld. Beszél hozzánk a világmindenség. Suttognak a csillagok."


Jerry Spinelli







"Nem a szükségszerűség, a véletlen van teli varázzsal. Ahhoz, hogy a szerelem felejthetetlen legyen, úgy kell röpködnie körülötte a véletleneknek, mint a madaraknak assisi Szent Ferenc vállánál."



Milan Kundera







"Csakis a véletlent foghatjuk fel üzenetként. Ami szükségszerűen történik, ami várható, ami naponta ismétlődik, az néma. Csak a véletlen szól hozzánk."


Milan Kundera





"Amikor az erdőn jársz és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csendesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak."


Wass Albert





"Azok számára, akik elmerülnek a tündérmese mondanivalójában, a mese mély, csendes tóvá válik, amely először a saját képét tükrözi vissza, de mögötte hamarosan felfedezi a lelkünk belső kavarodását, - a mélységeket, s azt, hogyan érjük el a békét magunkban és a világban, amely a küzdelmeink jutalma."


Bruno Bettelheim





"Semmi sem fontosabb, mint hogy az embernek az érthetetlennel állandó kapcsolata legyen."


Hamvas Béla





"Van egy szép, régi történet egy rabbiról, akitől megkérdezte egyik tanítványa. Azelőtt éltek olyan emberek, akik színről színre látták Istent, miért nincsenek ma is ilyenek? Mire a rabbi így válaszolt: Mert ma senki nem tud olyan mélyre hajolni. Bizony, le kell hajolnunk valamelyest, ha a folyamból akarunk meríteni."



Carl Gustav Jung





"Csoda az a külső esemény, amelynek azért nem értjük az okát, mert az belül történik. Ez minden gyógyulásnak, teremtő mágiának, alkotásnak a titka. Először belül - aztán kívül."


Müller Péter

Nincsenek megjegyzések: