2011. máj. 23.

Jóga a kék ég alatt



Nagyon szeretek jógázni. Eddig is kimerészkedtem néha a fűre a polifómmal, de a hepehupás füvemen kész művészet volt néhány póz végrehajtása, és már régen vágytam egy fából készült dobogóra, ami tökéletes bármilyen terepen, bár olyan nehéz, hogy a Duna-partra sajnos nem vihetem le. Szóval, íme a jóga-tatamim! Eszméletlenül jó érzés a friss levegőn végezni az ászanákat és a légzőgyakorlatokat. Készítettem egy pici és szimbolikus oltárt is és alig várom, hogy reggel felavathassam a kültéri jógaszobámat. A Napüdvözlet elnevezésű gyakorlatsorral indítok majd minden reggel. A két utolsó képen egyébként a lányom van és múlt nyáron készültek a képek. Ha meglesz a pici (fiú lesz, ez már 99%) ő is újra kezdi a jógát. Könyvekből, dvd-ből, netről tanultam és már magam is össze tudok rakni néhány gyakorlatsort és önállóan is megy már. Ma összefutottam egy régen látott kedves barátnőmmel, aki 60 körül kezdett el túrázni és gyalogolni. Ma már legyalogol egyszerre 30 km-t és jövőre, 65 éves korában megy a Caminóra (800 km). Természetesen nem is 65-nek néz ki, és minden gyógyszerét eldobta már, amit korábban szedett. Szóval, soha semmit nem késő elkezdeni! Csak az a kár, hogy nem tudom magam fotózni jógázás közben, úgyhogy most csak az üres tatamival szolgálhatok.





"Az emberi fejlődés nem öregedés. Amikor valaki megáll a fejlődésben, akkor éri el az öregség."

(ismeretlen szerző)











8 megjegyzés:

Csillagos írta...

Sofia, el kell mondjam, a kőfalad bámulatos...

Virág írta...

Irigykedem! Megint.... már egy éve nem jógázok, de most hogy eszembe juttattad a Napüdvözletet, rászánom magam én is minden reggel. Köszönöm!
Nagyon jók a képek a lányodról, és ráadásul a kedvenceim az egyensúly gyakorlatok. :o)

Lívia írta...

Köszönöm, Csillagos!


Virág, örülök, ha kedvet csináltam a jógához! Én is szeretem az egyensúly gyakorlatokat, de a kedvenceim azok amiket még nem tudok megcsinálni:)

Mónika írta...

A képek szépek, mint mindig...
Ilyen közegbe fantasztikus érzés lehet jógázni, bár én jómagam, eddig még soha nem próbáltam, de régóta foglalkoztat a gondolat.
Eddig leginkább az tartott vissza, hogy nem tudnék rendszeresen részt-venni egy-egy foglalkozáson, de ha könyvekből, netről, egyéb forrásokból is legalább olyan-jól meglehet tanulni, amint írtad, akkor én is elkezdem, megpróbálom!
:)

Lívia írta...

Mónika, ez ne tartson vissza! Én például nem is szeretek csoportban jógázni, ahhoz nekem egyedüllét kell, viszont megtanulni a gyakorlatokat, arra nagyon jó a csoport is, meg persze azoknak is akik közösségben szívesebben mozognak. Szóval, kezdj bele nyugodtan és meglátod milyen jó érzés lesz látni és érezni a fejlődésedet. Hajrá!:)

Éva írta...

Meditációt is meg tudom egyedül tanulni? Vagy a tanulás jobb csoportban?

Lívia írta...

Éva,persze, hogy meg tudod tanulni. A héten írok róla, jó? Tulajdonképpen a meditáció semmi más, minthogy leülsz és csak vagy. Ez a fejünkben kavargó gondolatok miatt nehéz. De napközben is "gyakorolhatod". Mennyire tudsz abszolut figyelni arra, amit csinálsz. A meditáció tulajdonképpen az elme megfigyelése, eggyéválás a belső(külső) térrel. Most röviden ennyi:)

Éva írta...

Mennyire tudok figyelni arra, amit csinálok? Hol így hol úgy. Kalandozik is el gondolat, de figyelni is tudok. Azt meg kifejezetten szeretem, ha csak úgy vagyok.:-)
Nagyon jó lesz, ha írsz róla még.